CHIARA PANCALDI - PRECIOUS

Chiara Pancaldi is geboren in Bologna, Italië, ze studeerde antropologie en behaalde haar titel in 2008, daarna ging ze naar het conservatorium en studeerde in 2012 af in de categorie jazz muziek. Dit is haar vijfde album, op eerdere werd ze vaak begeleid door grote namen in de jazz zoals de pianisten Cyrus Chestnut en Kirk Lightsey en de bassisten John Webber en Darryl Hall, de laatste is ook op “Precious “ van de partij.

Chiara heeft een vederlicht timbre alsof ze de muziek uitademt, maar ze mag absoluut niet vergeleken worden met de hijg-zangeresjes die de hedendaagse popmuziek bevolken en tot een gruwel maken, neen haar timing en gevoel voor ritme maken haar tot een echte jazz zangeres. Op twee na zijn alle songs geschreven door Chiara, “Urban Folk Song” is van bassist Darryl Hall en “You and I (We can conquer the World) is een nummer van Stevie Wonder. De groep die haar hier begeleid bestaat uit Roberto Tarenzi op piano en Fender Rhodes, Daryll Hall op contrabas en el. bas,Roberto Pistolesi op drums en dan zijn er nog gastrollen voor Giancarlo Bianchetti op gitaar in twee nummers en Diego Frabetti op trompet op twee nummers.

Alle nummers zijn gezongen in het Engels, behalve “Adeus” dat ze zingt in haar moedertaal Italiaans en wonder boven wonder de teksten staan in het cd boekje. Wat mij betreft hadden er best wat meer nummers in het Italiaans op mogen staan, ten eerste omdat het zo’n heerlijke taal is om in te zingen, vergelijk bijvoorbeeld de Italiaanse opera’s met die in een andere taal en ten tweede onderscheidt het haar van die dozijnen jazz zangeressen die het Engels als van oudsher gebruiken. Een andere uitschieter is het titelnummer “Precious”, uiteraard een love song maar ze brengt die zo delicaat en teder, alleen begeleid door de piano, dat het je niet onberoerd laat. “You and I ( We can conquer the World)” heeft ze helemaal naar haar hand gezet, alleen de tekst van Stevie Wonder is er nog, de rest is Chiara Pancaldi met haar kristal heldere geluid.

Ik ben helemaal niet zo’n liefhebber van jazz zangeressen, ik ga altijd vergelijkingen aan met de beroemde voorbeelden Billie, Ella, Sarah, Abbey en Nancy en dat is natuurlijk niet terecht, daarom bij deze, van “Precious” heb ik genoten.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge
Distr. : New Arts Int.

video